Fudži (Fuji)

Kategorija:

Opis

Fudži je zasigurno jedna od atraktivnijih modernih sorata jabuke. Njena je glavna karakteristika lepi ružičasti mašak koji prekriva žutozelenu pozadinu. Kao što je i za očekivati Fudži dolazi iz Japana gde je nastao 40–ih godina 20. veka, gde je trenutno jabuka broj jedan, ali zanimljivo, ima američko poreklo. Visokoproduktivna je plantažna sorta koja je u Europi prisutna tek desetak godina. Fudži je dobiven ukrštanjem dobro poznate sorte Red Delicious i mnogo manje poznate Ralls Janet koja je verojatno razlog atraktivnog ružičastog preliva.

Ukus

To je aromatična, vrlo sočna, hrskava jabuka. Njeno se meso lagano grize i čini kao nešto posebno od prvog zalogaja dok ispunjava usta sokom i slatkoćom. Okus je naglašeno sladak i vrlo osvježavajuć (posebice ako je malo ohlađena). Također od svih ‘slatkih’ sorata najbolje se čuva i plodovi dugo vremena zadržavaju svoju čvrstoću.

Zimska sorta

Dozreva u drugoj polovini meseca oktobra

Plodovi

Srednje veliki (150 – 180g), okruglastog oblika

Boja

Neobično je kako do sada nije postala popularnija, s obzirom na iznimno atraktivan izgled. Temeljna je žutozelena boja, prekrivena žutonarančastom i prošarano crvenom bojom s ružičastim maškom

Dodatne informacije

Podloga