Crveni delišes (Red Star Delicious)

Kategorija:

Opis

Ništa nas ne podseća više na jesen nego slatka, hrskava i sočna jabuka Crveni delišes.

Plodovi su vrlo krupni, meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju.

Ukusna je i sočna, slatka i aromatična. Kanadski naučnici otkrili su da ova jabuka sardži znatno više antioksidanata nego druge sorte.

Red Delicious jedna je od najpoznatijih američkih sorti jabuka.  Ova grupa postiže zavidnu kakvoću ploda u agroekološkim uslovima Slavonije i spada u vodeće svetske sorte u strukturi proizvodnje. Red Delicious i Golden Delicious u samoj osnovi različite su sorte, iako dele slično ime i određene zanimljivosti (obe su nastale u SAD-u krajem 19. veka, imaju zanimljivu istoriju, pripadaju slatkim sortama). Crveni Delišes intenzivno se uzgaja u modernim nasadima i ima mnogo potomaka, od kojih je Fudži potencijalno najzanimljiviji.

Ukus

Ukus je istovremeno sladak i umereno blag sa hrskavim i sočnim mesom, visokim sadržajem šećera i niskim postotkom kiseline.

Plod

Plodovi su veliki do vrlo veliki (180 – 250 g), izduženo konusnog oblika, sa jako izraženim “rebrima“ na čaški.

Jesenja sorta

Plodovi dozrevaju u prvoj polovini septembra

Boja

Temeljna boja je zelenkasto žuta, s oko 88% površine prekrivene intenzivnom tamnocrvenom sjajnom bojom