Burlat

Kategorija: Oznake: ,

Opis

Stara francuska sorta. Nepoznatog je porekla nastala kao spontani sejanac.Gaji se u velikom broju zema lja, a vodeća je sorta trešnje u Španiji i Francuskoj.
Rana sorta , sazreva u drugoj nedelji trešanja. Prosečan datum zrenja u beogradskom voćarskom području 20. maj.U mnogim zemljama se uzima kao standard za vreme zrenja kod trešanje. Plodovi neravnomerno sazrevaju.Stablo je bujno, u mladosti uspravnog rasta, a kasnije razvedeno. Kruna je dosta retka I relativno slabo razgranata.

Relativno je otporna na zimske mrazeve i sušu,a umereno je osetljiva na pozne prolećne mrazeve i moniliju.Cveta srednje rano.Samobespolna je. Dobri oprašivači su Van,Bing,Starking hardi džajent,Hedelfingenska,Lionska rana,Napoleonova. Kasni je stupa u rod i umerene je rodnosti (ocena 2,8).

Plod je srednje krupan (7g), okruglasto-pljosnatog (bubrežastog) oblika,intenzivno crvene do tamnocrvene boje u punoj zrelosti.Peteljka je kratka (2,8 cm) i deblja.Meso je svetlo crvene boje,Srednje čvrsto,sočno,slatkog ukusa,prijatne arome, kvali tetno.Sok je crvene boje.Sadrži 15,1% suve materije.Koštica je srednje krupna, sa srednjim učešćem u masi ploda (6%). Osetljiva je na pucanje ploda (indeks pucanja 36,7).

Jedna od najboljih ranih sorti trešanje, Krupnog ploda i dobrog kvaliteta. Mane ove sorte su kasnije stupanje u rod i osrednja rodnost.Može se preporučiti za podizanje proizvodnih zasada u svim regionima gde se gaji trešnja.Sadni materijal ove sorte se može naći u svim rasadnicima koji proizvode sadnice trešnje.

Dodatne informacije

Podloga